Terapist Danışan İlişkisinde Önemli Unsurlar
Terapist seçerken terapistin aldığı eğitimler dışında terapistiniz ile kurduğunuz ilişki terapi sürecini şekillendiren kritik bir faktördür.
BLOG
Diren Zorlu
3/9/20252 min read
Psikoterapi sürecinden verim alabilmek için duygu ve düşüncelerin özgürce dile getirilebildiği bir terapi ortamı olması oldukça önemlidir. Terapist seçerken terapistin aldığı eğitimler dışında terapistiniz ile kurduğunuz ilişki terapi sürecini şekillendiren kritik bir faktördür. Terapist ve danışan arasında kurulan profesyonel ve güvene dayalı bir ilişki, yani terapötik bir ilişki kurulması terapinin temel unsurlarından bir tanesidir. Terapötik ilişki; güveni, empatiyi, iş birliğini ve yargılamamayı kapsamaktadır.
Güven: Terapi süreci boyunca konuşulanlar terapist tarafından üçüncü kişilere aktarılmaz, gizlilik esastır. Bu çerçevede bakıldığında, danışan olarak terapistinize aktardıklarınızın terapist tarafından korunacağı güvencesini alırsınız. Güven terapideki danışan-terapist ilişkisinin temelini oluşturur.
Yargılamama: Duygu, düşüncelerinizi, yaşadığınız olayları anlatırken terapistinizin sizi yargılamadan dinleyen bir tutumunun olması kendinizi sansürsüz bir şekilde açabilmeniz için önemli bir diğer unsurdur. Yargılandığınız, eleştirildiğiniz bir ortamda kendinizi ifade etmek, duygu ve düşüncelerinizi paylaşmak çok doğal olarak zorlayıcı ve zarar verici olabilir.
Empati: Terapistinizin paylaştığınız duygusal deneyimlerinizi anlayış ve duyarlılıkla karşıladığı empatik bir tutum içerisinde olması kendinizi anlaşılmış ve hafiflemiş hissetmenize yardımcı olurken, bu empatik tutum sayesinde terapistinize kendinizi açmanız çok daha içten ve spontan bir hale gelir.
İş Birliği: Diğer taraftan teröpötik ilişki içerisinde önemli olan bir diğer özellik ise iş birliğidir. İş birliği danışanın ve terapistin aktif bir şekilde seanslara katılması ve çaba göstermesidir. Terapist aktif bir şekilde danışanı dinler ve uygun terapi teknikleri ile danışana yol gösterirken danışanında olabildiğince dürüst bir şekilde duygu, düşüncelerini paylaşması ve zaman zaman verilen aktiviteleri yerine getirmesi iş birliğini işaret eder.
Seanslara başlamadan önce hem genel hatlarıyla kendinizi tanıtmak ve terapiye başlama sebeplerinizi kısaca dile getirmek hem de terapi sürecine dair aklınızdaki soruları sorabilmek için ön görüşme talep edebilir ve ardından seanslara başlayabilirsiniz. Ön görüşme aynı zamanda psikoterapi sürecine başlamadan önce süreçte nasıl bir terapötik ilişki kurulacağına dair fikir edinmenizi sağlayacaktır.