Psikolojik Şiddet

Psikolojik Şiddet Nedir ?

BLOG

Yazar: Diren Zorlu

10/7/20242 min read

Psikolojik Şiddet Nedir?

Şiddet denildiğinde genellikle fiziksel şiddet akla gelse de, şiddet farklı şekillerde kendini gösterebilir. Psikolojik şiddet, diğer şiddet türleriyle sıkça iç içe geçmiş bir olgudur. Kişinin maruz kaldığı fiziksel, ekonomik, cinsel veya sosyal şiddet, aynı zamanda psikolojik şiddeti de beraberinde getirebilir.

Psikolojik şiddet, kişinin duygusal ve zihinsel sağlığını hedef alan, sürekli olarak kişiyi küçümseyen, aşağılayan ve güvensiz hissettiren her türlü sözlü ya da fiziksel davranış biçimini kapsar. Psikolojik şiddet örnekleri şunlar olabilir:

  • Kişiye hakaret etmek,

  • Aşağılayıcı sözler ve davranışlarla kişiyi değersizleştirmek,

  • Kişinin çevresiyle olan ilişkilerini sınırlamak,

  • Kişiyi yetersiz, çaresiz ve güvensiz hissettiren tutumlar sergilemek,

  • Kişinin fikirlerini özgürce ifade etmesine engel olmak,

  • Kıyafetlerine karışmak veya kişisel alanına saygısızca müdahale etmek,

  • Aşağılayıcı, küçültücü hareketlerde bulunmak,

  • Kişinin hareket özgürlüğünü kısıtlamak,

  • Kıskanmak adı altında, kişinin özgürlüğünü baskılayıcı söz ve davranışlarda bulunmak.

Psikolojik Şiddete Uğrayan Kişi Nasıl Bir Ruh Hali İçindedir?

Psikolojik şiddet, kişinin duygusal sağlığını derinden etkiler. Bu tür bir şiddete maruz kalan kişiler genellikle öfkelenme, çaresizlik, üzüntü ve umutsuzluk gibi duygularla baş başa kalırlar. Bu duygular, bireyin kendisini sorgulamasına ve zamanla kendini yetersiz ve güçsüz hissetmesine yol açabilir. Çoğu zaman, psikolojik şiddet çok yakın çevremizden, ailemizden veya partnerimizden gelebilir. Bu, kişinin kendini daha da çaresiz ve çıkmazda hissetmesine, hatta kendisinde bir problem olduğunu düşünmesine yol açabilir. Fiziksel şiddet daha somut ve net bir şekilde fark edilebilirken, psikolojik şiddet çoğu zaman daha zor tanımlanabilir.

Çevrenizdeki Birinin Psikolojik Şiddete Uğradığını Düşünüyorsanız...

Birinin psikolojik şiddete uğradığını fark etmek zordur, çünkü bu kişiler çoğu zaman yaşadıklarını tanımlama veya adlandırma konusunda sıkıntı yaşayabilirler. Kişi, yaşadığı durumu çoğu zaman kendisinin yarattığını ve suçlu olduğuna inanabilir. Bu durumda, kişinin yaşadıklarını anlamak ve yargılamadan dinlemek çok önemlidir. Bu şekilde, duygusal bir destek sağlamak ve güven verici bir ortam oluşturmak, kişinin kendisini güvende hissetmesine yardımcı olabilir.

Psikolojik şiddetten etkilenen birinin sağlıklı bir şekilde iyileşebilmesi için, psikolojik destek alması önemlidir. Kişi, maddi olarak imkanları dahilinde, bir psikologdan profesyonel yardım alabilir. Ekonomik özgürlüğü olmayan ve destek bulamayan bir kadın için, yerel Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) gibi kuruluşlardan ücretsiz psikolojik destek almak mümkündür. Bu tür merkezler, şiddet mağdurlarına çeşitli alanlarda yardımcı olurlar.

Psikolojik Şiddetin Fark Edilmesi ve Erken Müdahale

Psikolojik şiddeti fark etmek, adlandırmak ve buna karşı bir adım atmak, şiddet mağdurunun kurtulabilmesi açısından çok kritik bir öneme sahiptir. Eğer psikolojik şiddet devam eder ve göz ardı edilirse, ilerleyen dönemlerde fiziksel şiddet gibi daha ciddi şiddet türlerine dönüşebilir. Bu nedenle, psikolojik şiddetin normalleştirilmemesi, fark edilmesi ve adlandırılması oldukça önemlidir.

close-up photography of person lifting hands
close-up photography of person lifting hands